Nyår Meddelande från EPSU generalsekreterare

Bryssel den 2015-01-07

2015 blir ett år med utmaningar och möjligheter, samtidigt som vi fortsätter att bygga vidare på det vi presterade under 2014. Det nya året började med nyheten om det förtida riksdagsvalet i Grekland. Trots inblandning av EU:s ordförande Juncker blev inte den härskande koalitionens kandidat vald. De grekiska fackförbundens fortsatta opposition mot åtstramningspolitiken - som orsakat det grekiska folket stora umbäranden, mindre löner och avskaffade arbetstillfällen i offentliga tjänster - kan eventuellt nu leda till en förändring. Somliga förutspår att Grekland kommer att lämna euron och ännu fler ledsamheter för EU. Andra ser dock spännande möjligheter, med en regering som kommer att kämpa mot strukturreformer, mot avreglering och mot främjande av offentligt-privata partnerskap, som är kopplade till Junckers investeringsplan. Oavsett om det vänsterorienterade partiet Syriza vinner valet i Grekland kommer EPSU att kritiskt observera Junckers planer och fortsätta vår kamp för att få ett slut på åtstramningar, som skadar våra medlemmar och för en reell investeringsplan i offentliga tjänster, som stimulerar tillväxt och skapar arbetstillfällen under hela 2015.

Arbetstagare fortsätter att begära löneökningar efter åratals stillastående samtidigt som vinster ökar. Det är en kamp som EPSU stöder i hela Europa, t.ex. offentliganställda i Storbritannien inom vården, polisen och brandtjänsten, och vi kan nämna många andra i Portugal eller Italien. Det blir också val i Storbritannien med en eventuell folkomröstning om EU som valfråga. EU:s agenda med avreglering och Refit är ett svar, men har allvarliga konsekvenser för arbetstagares rättigheter, och vi måste handlägga initiativ från EU-kommissionen om direktiv om information och samråd. Vi räknar också med en granskning av hur social dumpning via utstationeringsdirektivet kan förhindras, samt en diskussion om arbetstidsdirektivet. Dessa frågor finns med på dagordningen för avtalskonferensen, vårt första stora evenemang under 2015. Fackliga ombud från hela Europa kommer att diskutera arbetstid, minimi- och låga löner, senaste nytt om löner, och diskutera Europas ekonomiska politik och strukturreformer. Konferensen ska också granska hur vi bygger solidaritet inom våra avtalsförhandlingar.

Solidaritet kommer också att krävas för de 98 arbetstagare som avskedades den 6 december på Maltepes universitetssjukhus i Istanbul. De avskedades på grund av facklig verksamhet när de krävde bättre löner och villkor. De tillhör Dev-Saglik-Is, fackföreningen för vårdanställda inom centralorganisationen DISK, som demonstrerat utanför sjukhuset under helgerna och årsskiftet 2014/2015. Jag har skrivit till universitetskanslern och sjukhusdirektören till stöd för arbetstagarna och krävt att de ska få sina jobb tilIbaka. Denna sortens kamp understryker varför det är viktigt för alla medlemsförbund att medverka i den globala aktionsdagen den 18 februari, som organiseras av PSI och IFS till försvar för rätten att strejka, nu när den hotas av de europeiska och internationella arbetsgivarna inom den Internationella arbetsorganisationen ILO.

En annan viktig händelse i år är den globala dagen för offentliga tjänster, den 23 juni 2015. Denna FN-dag hyllar offentliganställdas bidrag till att skapa en bättre värld. EPSU och PSI ska utnyttja dagen som tillfälle att belysa farorna för demokratin, offentliga tjänster och arbetstagare av en serie handelsavtal, som är kända som CETA, TTIP och TISA. Nationella regeringar och Europaparlamentet ska börja granska CETA-avtalet mellan EU och Kanada i slutet av året och i början av 2016. Vi har lyckats göra många människor medvetna om problemen, bl.a. hotet som ISDS systemet utgör, som kommer att tillåta multinationella företag att utmana regeringars politik. Genom vårt arbete har, i samarbete med sociala rörelser, trycket ökat på regeringar att vara mera öppna. Tillsammans kan sätta stopp för att det här går igenom. En av EPSU:s första aktiviteter är ett seminarium i Wien den 15-16 januari om dessa handelsavtal, hur de påverkar offentliga tjänster och hur vi kan stå emot dem, tillsammans med våra österrikiska kollegor och utbildningsfederationen ETUCE. Vi ska fortsätta att med fackliga kollegor granska konsekvenserna av EU:s handelsavtal för offentliganställda i Georgien, Moldavien och Ukraina. Vi ska tillsammans med EFS/IFS ta ett ställningstagande om EU-kommissionens inväntade granskning av dess politik om det östra grannskapet. Med hänsyn till ekonomiska och politiska problem mellan EU och Ryssland, som skadar arbetstagare, behöver vi initiativ för europeiskt välstånd och för fred, inte för krigshets på båda sidor, och det blir en stor utmaning under hela 2015.

Mot slutet av året kommer en delegation från EPSU att med EFS, PSI och fackliga företrädare från hela världen göra en skillnad på klimatförändringskonferensen i Paris den 30/11-11/12. Vi får lov att arbeta hårt och under året bygga upp trycket på europeiska regeringar (EU, Ryssland, Turkiet osv.) i syfte att få ett resultat som erkänner en rättvis omställning för arbetstagare, och betydligt minskar CO2 utsläpp. Som det står i vår kongressmotion: Klimatförändring är det största enskilda hotet mot nuvarande and kommande generationer. I allt högre grad än tidigare erkänns nu att det som står i centrum för problemet med global uppvärmning är det ekonomiska systemet som söker vinstmaximering.

Många av dessa frågor kommer att behandlas på EFS kongress den 29 september - 2 oktober i Paris. Huvudtemat blir dock hur vi bygger och stärker fackföreningsrörelsen i Europa och säkrar att arbetstagare har en röst i beslut som fattas av arbetsgivare, regeringar, EU och andra institutioner som berör våra dagliga liv. En stor fråga är hur vi kan förbättra rekrytering och organisering av arbetstagare i fackföreningar och det är ett viktigt tema i mycket av det vi ska göra i år, t.ex. på vår workshop för ungdomar med ombud från länder i Central- och Östeuropa den 16 och 17 mars i Bukarest.

Det blir alltså ett livligt år samtidigt som EPSU:s förbund fortsätter att arbeta positivt i sociala dialogkommittéer, europeiska företagsråd och bygger upp relationer med ledamöter av Europaparlamentet, som vi lyckats övertyga att komma fram till ett ställningstagande om det första europeiska medborgarinitiativet om rätt till vatten. EPSU ska fortsätta att sätta tryck på Juncker och europeiska regeringar att göra något meningsfullt åt skattesmitning, och påpeka att offentliga tjänster utförs av de kvinnor och män vi företräder. Våra medlemmar är värda anständiga löner och villkor, respekt för det hårda arbete de utför, ofta under svåra och farliga omständigheter, för att främja välmående för våra samhällen.

Jag önskar er, era fackföreningar och oss alla många framgångar under det nya året!
Med solidarisk hälsning

Jan Willem Goudriaan
EPSU:s generalsekreterare